Kafada kaşıntı

kafada kaşıntı

Kafada Kaşıntı Neden Olur, Nasıl Geçer? 

Kafa derisinde yaşanan kaşıntı günlük hayatta sıkça karşılaşılan bir sorundur. Kafada meydana gelen kaşıntı sağlığı olumsuz yönde etkilediği gibi aynı zamanda sosyal hayatı da etkileyen ve oldukça olumsuz durumlar oluşturan bir rahatsızlıktır. Bu yüzden de acilen önlem alınması ve gerekli tedavilerin uygulanması gerekir. Peki, kafada kaşıntı neden olur, nasıl geçer?

Kafa derisinde ve saç diplerinde meydana gelen kaşıntılar genellikle yetersiz hijyenden dolayı oluşabileceği gibi kullanılan bakım ürünlerinden dolayı da oluşabilir. Kafada kaşıntının oluşmasına neden olan faktörler şu şekilde sıralanabilir; 

Hijyen Yetersizliği 

Kafada meydana gelen kaşıntıların büyük nedeni saç diplerinin ve saç derisinin iyi temizlenmemesidir. Ayrıca kullanılan şampuanların saça uygun olmaması ve iyi durulanmaması da kafa kaşıntısı nedenleri arasında sayılabilir. 

Yeterince temizlenmeyen kafa derisi nedeniyle kepek ve pul şeklinde döküntüler de yaşanabilmektedir. 

Enfeksiyonlu Hastalıklar

Kafada kaşıntı neden olur sorusunun diğer bir cevabı ise enfeksiyonlu hastalıklar olacaktır. Özellikle de cildi doğrudan etkileyen suçiçeği, egzama, kızamık ve sedef hastalıkları ile mantar rahatsızlığı kafa derisi kaşıntısını tetikleyecektir. 

Psikolojik Kökenli Kafa Kaşıntıları

Sosyal hayatta, iş yerinde ve ailede yaşanan sıkıntılar, stres ve psikolojik rahatsızlıklar kafa derisinde kaşıntılara yol açtığı gözlenmiştir. Ağır travmalar, depresyon ve derin üzüntü durumlarında kafa derisinde kızarıklıklar, dökülmeler ve kaşıntılar artar. Nevrotik durumlarda veya tik olması durumlarında yaşanan kafa kaşıntılarında kızarıklıklar ve kanamalar da olabilir. 

Mevsimsel Faktörler Ve Alerjik Reaksiyonlar 

Mevsim değişikliklerinde vücudun mevsimsel koşullara alışması biraz zaman alabilir. Bu süreçte en çok değişim saçlarda yaşanır. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında nem oranı arttığından dolayı kafa derisinde kaşınma, kepeklenme görülür. 

Besinlere veya polenlere olan alerjik durumlardan dolayı da kafa derisinde kaşıntı, pul pul dökülmeler ve saçların dökülmesi gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. 

Kafa Derisi Kaşıntısı Nasıl Geçer? 

Birçok farklı neden meydana gelen kafa kaşıntısı için birçok farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu yüzden öncelikle kafa kaşıntısına neden olan etkeni bulup ortaya çıkartmak gerekiyor. 

Sürekli kullandığınız şampuan veya sabunu değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Bakım kremleri veya şekillendirici ürünleri bir süreliğine bırakmanız kafa kaşıntısını ortadan kaldırabilir. 

Sıcak su kafa derisinin en büyük düşmanlarından biridir. Kaynar sularla banyo yapmak yerine daha ılık suları tercih etmeniz kafa kaşıntısını geçirmede etkili olacaktır.

Saçların elma sirkesi veya maden suyu ile yıkanması da kafa derisi kaşıntısını yok edebilir. Ayrıca kepek ve dökülme gibi sorunlara iyi gelen elma sirkesi saçların dipdiri ve capcanlı olmasını da sağlıyor. 

Kafa derisi kaşıntısı nasıl geçer sorusunda yukarıda yazılanları uyguladığınız halde hiçbir sonuç alamadıysanız bu durum alerjik bir reaksiyon olabilir. Bu gibi durumlarda kafa kaşıntısı şiddeti artar ve durulmaz bir hal alır. Böyle bir durumda direkt olarak doktorunuza başvurmanız ve doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemini uygulamak daha doğru bir yol olacaktır. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu