Kaşıntı nedenleri

kaşıntı nedenleri

Kaşıntı bir çok nedeni olabilen ve birden ortaya çıkabilen bir dürtü olarak açıklanabilir. Kaşıntı daha çok bazı nedenler doğrultusunda ortaya çıksa da bazı zamanlar ise birçok hastalığın habercisi olabilmektedir. Genel anlamı ile kaşıntı çoğu zaman alerjik olabilen, kimi zaman mevsimsel değişikler akabinde gelebilen ve kimi zaman da bazı hastalıkların habercisi olarak ortaya çıkar. Daha çok kuru ciltlerde ortaya çıkan kaşıntı, cildin nemsiz kalmasından da ortaya çıkabilir.

Kaşıntının nedenleri ise birden çok olarak sayılabilir. İlk neden olarak sayabileceğimiz alerjik reaksiyonlar diyebiliriz. Alerjik reaksiyonlar daha çok bir yiyecek ya da bir kumaşın teması üzerine ortaya çıkabilir. Bir de güneş ışınlarına karşı olan alerjik reaksiyonlar vardır. Güneş ışınlarının vücudunuza teması akabinde kaşıntı ortaya çıkabilir. Bu durumda kan değerlerini ölçmeniz önemli bir noktadır.

Cilt hastalıkları da kaşıntı yapan bir diğer etmendir. Cilt üzerinde oluşan enfeksiyonlar ya da cilt hastalıkları bu kategoride ele alınabilir. Özellikle sedef hastalığı ya da egzama bu bağlamda önemlidir. Sedef hastalığı gayet önemli olan ve ciddi bir rahatsızlıktır. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Daha çok kırmızı renkte ve döküntü olarak gözlemlenebilen bir görüntüdür. Egzama ise daha çok dirsek, diz bölgelerinin yanı sıra saç kısımlarında ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu bağlamda bakıldığı zaman saç kısımlarında ya da diz ve dirsek bölgelerinde kızarıklık, şişlik ve kaşıntı akabinde ortaya çıkmaktadır. Uyuz hastalığı da bu bağlamda değerlendirilebilir. Daha çok şiddetli kaşıntıların ön plana atıldığı uyuz hastalığında bir de göz önüne çıkan nokta tatlı diye tabir edilen tatlı kaşıntıdır. Kurdeşen hastalığını da bu bağlamda değerlendirebiliriz. Beyaz ve kırmızı renkte olabildiği gibi bir de döküntü şeklinde cilt üzerinde belirebilir.

İlaçlar da kaşıntıya sebep olan bir diğer unsurlardır. İlaçların yan etkileri bağlamında bakıldığı zaman alerjinizin olduğunu düşündüğünüz ilaçları kullanmamaya özen göstermelisiniz. İlacın içeriğine yani prospektüsüne bakıp da ona göre de kullanıp kullanamayacağınız konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kaşıntının bir diğer sebebi de iç hastalıkları habercisi olması etkenidir. Kaşıntınız akabinde birkaç belirti de görüyor iseniz bu durumda doktora başvurmanız en doğru karar olacaktır. Kaşıntı daha çok karaciğer, böbrek ya da kanser belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda dikkat etmeli ve buna göre tedbir almalısınız.

En önemli sebep ise stres yani psikolojiktir. Stres üzerine olan kaşıntılar akabinde testlerin sonucu temiz çıkabilir ve bu bağlamda gözlemlenebilir bir tepki de olmayabilir. Daha çok stres altına girdiğiniz zamanlarda kaşıntınızın geldiğini de söylemek mümkün olacaktır. Eğer kaşıntınızın bu bağlamda devam ettiğini düşünüyor iseniz psikolog ile görüşmeniz de fayda vardır.

Hamilelik ve menopoz da kaşıntı sebepleri arasında yer alır. Bu durum daha çok hormonsal olarak ortaya çıkmaktadır. Çok nadir olarak görülse de bu durum mümkündür.

Sonuç olarak bakıldığında ise daha çok kuru ve hassas olan ciltlerde ortaya çıkan ve bu bağlamda cildin havalanması ve nemlendirici kremler eşliğinde tedavisi de mümkündür. Aşırı kaşıntı görüldüğü zaman derhal doktora başvurmanız gerekir ve önem arz eder.

Exit mobile version